Post-lockdown trend: we dragen meer zorg voor onze huid

tips-verzorgen

Bijna anderhalf jaar geleden stonden we aan de start van drie lockdowns en werd ons hele leven op zijn kop gezet. Al snel groeide de ‘self care’ trend, als resultaat van meer tijd, minder sociale verplichtingen én een verhoogd bewustzijn voor mentaal welzijn. Of je nu elke dag bananenbrood stond te bakken, aan yoga deed tijdens je middagpauze, heel België doorkruiste op wandelschoenen of de kleine dingen steeds meer ging waarderen: we zochten massaal naar manieren om ons beter te voelen. Ook onze huid profiteerde van dit staaltje hernieuwde zelfzorg, zo blijkt uit de toenemende populariteit van diverse huidverzorgingsproducten.

Online skin care shoppen

Kocht jij het voorbije jaar meer verzorging online? Je was niet de enige. Uit data blijkt dat er in 2020 maar liefst 173% meer verzorgingsproducten werden verkocht, ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Vooral verzorgingsproducten voor het gezicht en beauty tools zijn de grote winnaars. Beauty tools scoorden zeer goed tijdens de lockdown, met bijna dubbel zoveel verkochte items in 2020 tegenover 2019. Ook de categorie gezichtsverzorging was een absolute topper, waarbij er ongeveer 3 keer meer stuks over de online toonbank vlogen.

Populairste huidverzorging van 2020

De snelste groeier in de categorie skincare was The Ordinary hyaluronic acid. Misschien kocht jij er ook wel eentje? Het is een voordelig en effectief hydraterend serum dat de harten van influencers, beauty editors en andere skincare lovers heeft veroverd. De top 3 van skincare producten wordt verder vervolledigd door de Mario Badescu Drying Lotion en The Ordinary Caffeine Solution die in 2020 allebei ongeveer 4 keer zo vaak verkocht werden dan in 2019. Je gezicht wassen en een simpele dagcrème smeren lijkt niet meer te volstaan: mensen zijn op zoek naar werkzame stoffen die de huid van binnenuit voeden, om het te verzorgen met oog op de lange termijn.

Mannen en verzorging

Ook mannen zijn zich steeds meer bewust van het belang van een goede skin care routine. Het jaar 2020 kende een groei van 36% in verkoopcijfers in de categorie verzorging voor heren. Deze groei is terug te vinden in alle subcategorieën, met als grootste uitschieters gezichts- en haarverzorging. Mannen kochten in 2020 ongeveer 2 keer zo veel gezichtsverzorging, en maar liefst 5 keer zo veel haarverzorging dan in 2019. Deze cijfers bevestigen wat velen al voorspelden: er is een echte attitude shift op vlak van verzorging en grooming bij heren. De tijd dat mannen hun huid niet echt verzorgden of de huidverzorging van vrouwen gebruikten, is voorbij. Aan het toenemende aanbod valt op dat de markt voor mannen- en unisexverzorging een op zichzelf staande niche is geworden, die steeds groter en groter wordt. Grote merken geven hier ook de toon aan. Zo lanceerde Chanel onlangs Boy de Chanel, een make-up collectie voor mannen. Ook Shiseido bracht een mannencollectie uit: de Shiseido Men verzorgingslijn bevat een cleanser, lotion, serum, eye cream en moisturizer.

Waarom die enorme stijging bij mannen? Er goed willen uitzien tijdens online meetings en meer tijd hebben om te experimenteren met crèmes en serums zijn mogelijke verklaringen. Een andere verklaring ligt bij het online shoppen zelf, waardoor er een plek bestaat waar mannen comfortabel verzorgingsproducten kunnen verzamelen. Online kopen was niet enkel de enige optie in coronatijden, het is voor veel mannen een minder grote stap dan een boetiek binnenwandelen om skin care te kopen.

Make-up: de grote verliezer?

De verkoop van make-up is in 2020 ongeveer gehalveerd ten opzichte van 2019. Niet gek, want we kwamen haast de deur niet uit. Bovendien zijn er duidelijke verschuivingen zichtbaar in het soort make-up dat mensen wél nog kochten. De grote verliezers lijken lippenstift en lipliners te zijn. Zo stonden er in 2020 maar 6 lipproducten in top 100 topseller lijsten. Wat wel in de lijst van groeiers stond: verschillende oogproducten zoals de Charlotte Tilbury Eyes to Mesmerise, maar ook teint cosmetica zoals de Too Faced Born This Way Foundation en Charlotte Tilbury Lightwand highlighter. Een mogelijke verklaring? Het dragen van een mondmasker maakt felle lippenstift nogal zinloos, maar je ogen en jukbeenderen kun je extra laten shinen!

Nieuwe trend: beauty tools

Beauty tools werden enorm populair in 2020. Zo moest de Dyson AirWrap je haren in model brengen alsof de kappers wel nog hun ding konden doen met je coupe, maar ook de Jade Roller was een echt succes. Met de Coucou Jade Roller geef je jezelf een gezichtsmassage die de spieren van je gezicht op een natuurlijke manier ‘traint’. Dat zou je een wakkere, frisse en stevigere huid geven, waardoor je een extra fijne uitstraling krijgt zonder make-up te gebruiken. Next level skin care dus.

Kortom: de pandemie beïnvloedde onze nood aan huidverzorging, maar ook make-up kreeg een geheel nieuwe invulling door de mondmaskerplicht. Draag jij post-lockdown meer zorg voor je huid?

Bekijk hier een overzicht van de populairste skincare producten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *